ראשי » חווית משתמש באתרי אינטרנט והקשר לקידום אתרים (SEO)
כאשר גולש נכנס לראשונה לאתר אינטרנט הוא מצפה לחוויית גלישה איכותית: שהממשק באתר והתפריטים יהיו ברורים, שיהיה קל להבין על כל מה עמוד מדבר ושהאתר יעלה מהר ולא יציג הודעות שגיאה משונות.
בסופו של דבר, חווית משתמש טובה יותר מביאה ליותר מכירות והמרות, במיוחד בעידן שבו כולנו גולשים דרך הסמארטפונים וסף הסבלנות שלנו לאתרים איטיים ומסורבלים יורד.
בעבר חווית משתמש טובה או רעה לא השפיעה יותר מדי על המיקומים של האתר במנועי חיפוש ולכן אנשים שהגיעו מהתחום של קידום אתרים (מקדמי אתרים) השקיעו בעיקר בתוכן של העמוד וביצירת כמה שיותר קישורים מאתרים אחרים אל האתר.
מבחינתם זה ממש לא היה משנה איך האתר נראה, כמה מהר הוא עלה או אם היו יותר מדי תפריטים כל עוד המבנה של האתר לא הפריע לגוגל לקרוא אותו.
היום לעומת זאת גוגל החלו לבחון גם את חווית המשתמש מתוך הבנה שלא חשוב רק עד כמה האתר רלוונטי, אלא חשוב לא פחות למצוא את מה שמחפשים בקלות ובמהירות.
מסיבה זו, אנשי UX (User Experience) ומקדמי אתרים מוצאים את עצמם יותר ויותר משתפים פעולה: אנשי ה-UX מבינים איך גוגל קורא את האתר, ואילו מקדמי האתרים לומדים איך לבצע בדיקות טכניות לאתרים ואיך להפוך אותם לנוחים ולא רק "טובים לגוגל" – דוגמא למאמר בנושא אפיון חוויית משתמש וקידום.
הנה רק כמה דוגמאות היכן עולם קידום האתרים וחווית המשתמש נפגשים:
רספונסיביות והתאמה למובייל
לכל אחד יש אתר שהוא מבקר בו על בסיס כמעט יום יומי. בוודאי שמתם לב שלמרות שהתוכן באתר שכזה הוא כמעט זהה לחלוטין במחשב ובטלפון החכם, אבל הוא מסודר בצורה אחרת בהתאם לאוריינטציה של המסך (רחב במחשב וצר בטלפון).
כאשר הדפדפן קורא את האתר, הוא קורא גם הוראות עיצוב מיוחדות כיצד להתאים את האתר למכשיר הספציפי.
לאתרים כאלו אנחנו קוראים "אתרים רספונסיבים", זאת בניגוד לאתרים ישנים יותר שבהם הייתה גרסה שונה לכל מכשיר או אתרים שכלל לא הותאמו לגלישה במובייל ונראו "מעוכים".
מבחינת גוגל, הוא מסתכל קודם כל על האתר כפי שהוא מופיע בסמארטפון ולא בודק בנפרד את הגרסה שמופיעה במחשב. לכן לא רק שהאתר חייב להיראות תקין בכל המכשירים, אלא שחייבים לשמור על אחידות מבחינת התוכן.
כלומר, תוכן שלא יופיע בגרסה לסמארטפון לא יכנס לאינדקס של גוגל גם אם הוא מופיע בגרסה הרגילה של האתר…
אלמנטים ספציפיים: טפסים, פונטים, תמונות ועוד
גוגל מסתכל גם על אלמנטים ספציפיים בתוך האתר. לדוגמה, הוא יכול לזהות אם בטופס יש אלמנטים קרובים מדי אחד לשני שקשה לגעת בהם עם האצבע, אם גודל הפונט מוגדר על פי רוחב המסך וכו'. גוגל מסתכל אפילו בתמונות ובודק אם יש להן תג ALT. תג ה-ALT עוזר גם לגוגל וגם לגולשים עם בעיות ראייה להבין מה למעשה מופיע בתמונה.
מהירות
המהירות שבה האתר נטען היא עוד פקטור חשוב בקידום אתרים וגוגל מציעה בעצמה כלי למדידת מהירות וקבלת עצות לשיפור מהירות האתר בשם PageSpeed Insights.
אגב, לאחרונה גוגל החלו דווקא למדוד בנפרד את המהירות במחשב ובסמארטפון, ולכן חשוב מאוד לפנות לחברת בניית אתרים מקצועית כדי לבצע אופטימיזציה ולקבל ציור "עובר" בשניהם.
מפת אתר (Sitemap)
זוכרים שדיברנו על תפריטים? ובכן, מפת אתר היא קובץ מיוחד שבו רשומים כל העמודים באתר ותאריך העדכון שלהם, גם כאלו שמקושרים מתוך דפים פנימיים ולא רק התפריט הראשי.
המטרה של קובץ מפת אתר היא לעזור לגוגל להכניס לאינדקס שלו את כל הדפים ולא לעשות עבודה כפולה בסריקת עמודים ישנים שלא התעדכנו.
חלק מהאתרים מציגים גם מפת אתר לגולש כדי שיוכל למצוא את כל העמודים, לא משנה מהיכן הגיע, אך זו אינה חובה וחשוב יותר שהתפריטים עצמם יהיו ברורים.