אחוז הנשים בשוק ההייטק מונה כיום כשליש מעובדי ההייטק בכללותם. עובדה זו מוכיחה ששילוב הנשים בעולם ההייטק הוא תהליך חברתי וכלכלי חשוב. בין השאר, כניסתן של נשים לתחום מגדילה את יכולת ההשתכרות שלהן באופן ניכר ומשפיעה לטובה גם על צמצום הפער המגדרי בשכר. אבל התהליך עדיין בתחילתו ואנו מצפים לראות את התקדמותו על ידי שילוב נשים בכל הדרכים המובילות אל תעשיית ההייטק: בחירת מגמה רלבנטית בתיכון, השתלבות בתחומים משיקים במהלך השירות בצה"ל והצטרפות לתחומים הקשורים בהייטק גם בעולם האקדמי.
נשים בהייטק
השאיפה להגדיל את אחוז הנשים בשוק ההייטק כדי לאפשר שוויון חברתי וכלכלי, יצר ארגונים ועמותות העוסקים בתחום גיוס להייטק של נשים. השאיפה לשוויון מתבקשת גם בשלבים הקודמים להשתלבות בתעשיית ההייטק – בלימודים קשורים בתיכון ובאקדמיה ובתפקידים טכנולוגיים בשירות הצבאי. באקדמיה ניתן לראות תחומים בהייטק הנתפסים כנשיים כמו עיצוב ואפיון אתרים UX, UI וכמו איור דיגיטלי ונפוץ יותר לראות נשים בקורס עיצוב גרפי ועיצוב דיגיטלי מאשר בקורסים שונים של תכנות.
נשים בשוק העבודה
דרכן של הנשים בשוק העבודה המקצועית החלה רק במאה העשרים אבל התנועה החברתית לשוויון האיצה את התהליך וכיום, רוב הנשים עובדות גם מחוץ לבית. במהלך השנים נוצרה הפרדה בין מקצועות שנחשבו "גבריים" ודרשו בדרך כלל כוח פיזי לבין מקצועות שנתפסו כ"נשיים" בהם נדרשה בעיקר עבודה מחשבתית או עבודה פיזית מתונה. ההבדלים בין המקצועות השפיעו גם על השכר וייצרו פער ניכר בין שכר הנשים לשכר הגברים, לטובת האחרונים. ארגונים פמיניסטיים וחברתיים פועלים כבר עשרות שנים כדי לבטל את החלוקות המגדריות של מקצועות שונים ולייצר שוויון בתעסוקה ושוויון בשכר בין המינים.
הייטק
ההתקדמות הטכנולוגית מערכות אבטחה מתקדמות והרחבת המקצועות ושוק העבודה בתחום הטכנולוגי המכונה הייטק, אפשרה עבודה מול מחשבים, המתאימה גם לנשים וגם לגברים. ואכן, בתחום ההייטק ניתן למצוא שילוב מגדרי וכן נשים במקצועות בשכר גבוה, שמאפשרים צמצום של הפער המגדרי בשכר. לצערנו השוויון עדיין לא מוחלט ומספר הנשים בהייטק בישראל עומד על כשליש מהעובדים בשוק. אם בוחנים את התפקידים הטכנולוגיים בהייטק, אחוז הנשים מתוכו הוא כרבע בלבד ומספר הנשים בתפקידי הנהלה הוא אפילו נמוך יותר. שילוב נשים בעולם ההייטק הוא חלק חשוב בתהליך לטובת שוויון מגדרי ולטובת הגדלת כוחן של נשים בתחומים טכנולוגיים ובמקצועות נחשבים חברתית ומשתלמים כלכלית.
לסיכום
מצב הנשים בשוק העבודה בכלל ובשוק ההייטק הישראלי בפרט, מעולם לא היה טוב יותר אבל המצב עדיין אינו מספק והשאיפה לשוויון ממשיכה להיות אתגר חברתי ולאומי. במסגרת זו ניתן למצוא עמותות, ארגונים חברתיים ואפילו מוסדות מקצועיים כמו מכללה להייטק או חברת השמה להייטק ששמו להם למטרה להגדיל את אחוז הנשים בתחומים הטכנולוגיים בכל הגילאים כדי לאפשר להן השתלבות באחד התחומים הרווחיים והמכניסים ביותר בישראל כיום.