כצעד ראשון, חשוב להבין, כי בלימודי עיצוב גרפי לומדים שפה ואמצעי תקשורת לכל דבר. ישנו מודל תקשורת חזותית קלאסית, המהווה את הבסיס לניהול תקשורת נכונה, והוא:מסר, שפה, קולט. ובעברית פשוטה: המסר- מה אני רוצה לומר. שפה- איך אני אגיד את זה בצורה שמובנת ומוסכמת על הקולט של המסר. קולט- מי עומד מולי. מיהו קהל המטרה.תקשורת באופן כללי, ויצירת שפה משותפת בפרט, הינם מורכבים ודורשים למידה. על מנת להעביר מסר חד, ברור, קליט וזכיר, כדאי מאד להכיר את מרכיבי השפה החזותית ולא לנחש אותם לפי “תחושת בטן” או “טעם טוב”. נערכו מחקרים רבים, שהוכיחו במהלך המאה האחרונה, כי רוב בני האדם, מגיבים בצורה דומה, מבחינה רגשית וקוגנטיבית לצורות (זה כולל גם את תורת הטיפוגרפיה כמובן) ולצבעים.
כמעצבת, אחד הכלים החזקים ביותר שלך, הינו בחירה נכונה במרכיבי השפה העיצובית שלך. אז בואו נתחיל…. במאמר זה ננתח את מהותם שלושת צורות הבסיס, עליהן מבוסס עולם הצורות כולו. כאשר נבין איך זה עובד עם שלושת הצורות האלו, יהיו לנו כלים מעשיים לבחירת “משפחת הצורות” אותן נבחר לצורך העברת המסר החזותי שלנו.בעולם העיצוב, כל הצורות כולן מבוססות על שלוש הצורות הגאומטריות הבסיסיות, שהן: עיגול, ריבוע ומשולש. העיקרון המנחה את החשיבה הגרפית הוא: למצוא מאפייני אישיות דומים בין הרעיון / המסר לבין מהות הצורה בבסיסה. החיבור בין המסר והצורה מעביר את המסר בצורה מושלמת. שימי לב! גם אם קהל המטרה אינו יודע את כל הדברים הכתובים כאן, התפיסה החזותית שלו מעבירה את המסר לתת המודע שלו באופן אוטומטי.
ה’ ברא בטבע כך שצורת הדבר משקפת ותואמת את מהותו, ומהות זו משפיעה על המסר הנתפס על ידי הקולט, באופן תת מודע, כפי שתיכף נרחיב. אני מזמינה אותך למחקר קצר אודות שלושת צורות היסוד בעולם העיצוב, כשהן מתפקדות במקומן הבראשיתי, עולם היהדות, ונחבר את זה עם הידע הלקוח מעולם העיצוב, ז”א – מהות ומסר הצורות בעולם העיצוב, נווכח לדעת שהדברים תואמים באופן מלא: הבורא ברא בטבע העולם, שכל דבר תואם בצורתו, שמו ומהותו באופן מושלם. העולם פועל באופן אחדותי מלא. עקרון זה מובא במקורות חז”ל, בצורה מקיפה. יש במקורות התייחסות מלאה בין המסר והמהות של מנהגים והלכות שונים, לבין הצורה הפיזית שבה הם באים לידי ביטוי מעשי. נתחיל:
העיגול
במעגל החיים היהודי, המקום הראשון בו אנו פוגשים בצורה העגולה הינו ב”שלום זכר”. שם נוהגים לאכול את הארבעס העגולים. להבדיל, בסיום מעגל החיים, אחרי 120 שנה, נוהגים להגיש גם בסעודת אבלים מאכלים עגולים כגון ביצה. הצורה העגולה מרמזת על מחזוריות החיים, דור הולך ודור בא, ושהכל שב אל מקומו. כדור הארץ – מקום החיים החומריים על פני הארץ – הינו עגול.
מהי חשיבה גרפית
הצורה באה להעיד על התוכן ולתת לו ביטוי חיצוני מובהק של גלגל חוזר בעולם העיגול מסמל נקודת השקה וחיבור, מחזוריות ומעגל שאין לו סוף. המושג “מעגל” בשפה הוורבלית, משמש לעתים להצגת תהליכים מחזוריים כגון מעגל החיים, או מצבים חסרי מוצא כגון מעגל העוני או מעגל קסמים. כמו כן, המעגל מסמל התכנסות וריכוז פנימי, תוך ניתוק מהעולם החיצון והנעשה בו.
פעמים רבות, נוכל למצוא בעולם העיצוב שימוש בצורת העיגול הבא לרמז על נתינה אין סופית, גלגל חוזר בעולם, מחזוריות וקשר.אני מזמינה אותך לחפש ולמצוא היכן עוד מופיע העיגול במקורות ובחיים בכלל, ותגלי שההקשרים דומים בכל פעם. העיגול, בעולם העיצוב, מסמל דינאמיות בלתי פוסקת.לעיתים אף התכנסות, צורה בעלת זרימה רכה, המסמלת חזרה והישנות שאין להן סוף. העיגול מסמל את האינסוף ואת השלמות.
המשולש
הצורה המשולשת הינה צורה המאחדת 3 קצוות. היא חותרת קדימה, בעלת בסיס תחתון רחב ובסיס עליון צר. המשולש הינו צורה בעלת נוכחות דומיננטית מאד בעולם היהודי. “קודשא בריך הוא, אורייתא וישראל- חד הוא”. “החוט המשולש לא במהרה ינתק”. קשר זה יוצר, מבחינה גרפית, צורה של משולש.צורת המשולש מורכבת משלוש צלעות, ומאופיינת על ידי המספר 3. “דרש אותו גלילי לפני ר’ חסדא: ברוך שנתן תורה משולשת לעם משולש על ידי שלישי ביום השלישי בחודש השלישי”. עם משולש: כהנים לויים וישראל; תורה משולשת: תורה, נביאים וכתובים;
חשיבה גרפית
החודש השלישי: זהו חודש סיון, בו ניתנה תורה.ביהדות מסמל המספר 3 את הסינתזה שבאה לשלב שני יסודות מנוגדים למקשה אחת, כמו למשל אצל שלושת האבות, כאשר יעקב אבינו, השלישי באבות, בא למזג את האיכויות המנוגדות של אברהם ויצחק שהן: חסד – גבורה.דוגמא נוספת לאיחוד איכויות מנוגדות היא הבית היהודי: כאשר המשולש מוצב ארצה, הוא מסמל את הבית היהודי, בו האיש הוא קודקוד אחד, האשה היא הקודקוד השני, ושניהם שואפים להגיע יחד אל רצון ה’, שהוא הקודקוד השלישי, העליון – המחבר בין שתי איכויות שונות בתכלית.
המשולש מסמל גם חיבור ותשתית יסודית, הכרחית וקיומית: על שלושה דברים העולם עומד, יש לעולם הרוחני שלנו שלושה יסודות: תורה, עבודה וגמילות חסדים. גם לעולם הפיזי שלנו, כידוע בהנדסת מבנים, די בשלושה עמודים (תלת רגל) כדי לייצב מבנה. המשולש, בעולם העיצוב, מסמל חיבור בין רעיונות ובין ניגודים, שאיפה לגובה וחיבור וכל זאת עם בסיס קבוע ורחב. הוא מסמל חתירה קדימה והחלטיות, עם זאת, זוהי צורה בעלת קו בסיס יציב, המסמלת יציבות.מדהים לגלות שהצורה הגרפית המסמלת את היהדות יותר מכל, הינה המגן דוד, המורכבת משני משולשים, המקפלים בתוכם את המשמעויות שלעיל, ואם תשימו לב, מס’ הזויות הכולל של המגן דוד (חדות וכהות) הינו 12, המס’ של סך השבטים.
הריבוע
הריבוע הינו צורה בעלת 4 צלעות שוות, עם זוית של 90 מעלות בין צלע לצלע – קו בסיס קבוע ויציב על הקרקע. גם לריבוע יש ביטוי דומיננטי עד מאד בעולם היהדות. נביא שתי דוגמאות בולטות להקשרים בהם מופיע המספר 4, וכן לצורה הגרפית המבטאת את הספרה 4 – הלא היא הריבוע, ואז נוכל להבין טוב יותר את מהות הריבוע. הדוגמא הראשונה הינה ארבעת האמהות: אשה בחז”ל מאופיינת על ידי צורת הריבוע (אל תקחו את זה באופן אישי!).הריבוע מהווה את הבסיס והמסגרת שבה הרוחניות באה לידי ביטוי, בתוך הבית.
קורסים עיצוב גרפי וגרפיקה ממוחשבת
זו גם הסיבה שיש נוהגים לקדש בטבעת נישואין שהיא עגולה מבפנים (מסמלת את האיש) ומרובעת מבחוץ – מסמלת את תפקיד האשה, להיות חומה ולהוות שמירה על ביתה (בית מסומל כמבנה בעל 4 קירות). הדוגמא השניה הינה התפילין: חובה עליהן להיות מרובעות לחלוטין.
שנצטוינו לבל נפסיק דברי תורה מפינו יומם ולילה, ושניתן ארבע ציציות בארבע כנפות כסותנו ומזוזה בפתחינו והתפילין בידינו ובראשינו… והעניין ב- ד’ פרשיות אלו, לפי שיש באלו קבלת עול מלכות שמים ואחדות השם יתברך ועניין יציאת מצרים, שהוא מכריח אמונת חידוש העולם והשגחת הקל בתחתונים, ואלו הן יסודות הדת היהודית, ולכן נצטוינו להניח יסודות אלו כל היום בין עינינו ועל לוח לבנו, כי שני אברים אלו הם משכן השכל, ובהניחנו עליהם דברים אלה לזיכרון נתחזק בהם ונוסיף בדרכי השם יתברך….”. אם כן, היסודות, התשתית והשמירה, מונחות ומוגדרות בצורת הריבוע. הריבוע בעולם העיצוב, מסמל מיזוג של ארבעת היסודות, מסמל יציבות, בסיס וקביעות.
לסיכום
אנו רואים שהשימוש בחשיבה ובהפשטה גרפית אינו המצאה של המאה האחרונה, אלא זוהי מערכת מובנית Built in בעולם בו אנו חיים. החיבור בין המהות לצורה הינו חיבור המוטבע בשורש הבריאה. חלק מהותי בעבודה העיצובית הינו לשלב מסר עם צורה שתשקף אותו נכונה במהותה, ומימלא ייוצר מסר קליט, ברור ואחיד אצל קהל המטרה.