כשאתם שואלים: תקשורת חזותית מה זה, התשובה היא פשוטה: תקשורת חזותית זה קודם כל העברת מסר. זוהי נקודה עיקרית וראשונית ביותר. כשאני רוצה להודיע או לפרסם משהו לאנשים אחרים, זה מתחיל ב-מה המסר שאני רוצה להעביר להם. האם אני רוצה להניע אותם לפעולה? האם אני רוצה רק לסקרן אותם או גם להעביר להם ידע בצורה ברורה? גם אם אני רוצה למכור מוצר או שירות- עלי להשתמש בשפת התקשורת החזותית. למכור מוצר או שירות- עלי להשתמש בשפת התקשורת החזותית.
דבר שני – המסר צריך להיות מעוצב. זה יכול להיות על ידי ציור ואיור אלמנטים שונים או על ידי צילום, אך על פי רוב משתמשים בעיצוב גראפי כדי להעביר המסר נכון וקולע. מכאן, שלימודי תקשורת חזותית כוללים את כל המקצועות דרכם אנו מעבירים מסר בלי לדבר בפה אלא בתקשורת ויזואלית, כגון: קורס גרפיקה ממוחשבת, קורס עיצוב גרפי, קורס ציור, קורס צילום, וקורס עריכת וידאו. כל אלה שייכים לעולם התקשורת החזותית.
תקשורת חזותית ולימודי קריאייטיב
בבואנו לפרסם מוצר או שירות או לנסות להשפיע על דעת הקהל על ידי פרסום, עלינו לחדד לעצמנו מה המסר שהכי יקלע לטעם של הקוראים ויגרום להם לבחור במה שאני רוצה למכור להם. בלימודי תקשורת חזותית לומדים שהשלב הראשון עוד לפני עיצוב המסר, הוא הגדרת המסר. לשם כך, עלי לקחת דף ועט ולעשות חשיבה: מה הלקוחות שלי צריכים ומה הם רוצים לשמוע: משהו שירגיע אותם? משהו שיתן להם תקוה או שמא הם פשוט צריכים מענה לצורך או חסר שיש להם? לאחר שאתן תשובות לשאלות הנ"ל, אנסח בצורה ברורה – מה המסר שלי.
זהו השלב בו נכתוב יחד עם הלקוח בריף מאורגן, ונתחקר אותו על כל מרכיבי המסר שלו:
מיהו קהל היעד של המסר? (גברים, נשים, ילדים, חתך סוציו אקונומי מסויים, חתך חברתי מסויים?)
האם המסר הוא חד משמעי/ דו משמעי
על איזה צורך עונה המוצר או השירות שאני מציע
על כל הנושא של עבודה עם בריף, עם תמחור ועם לקוח, בכתבה אחרת בעז"ה, כעת נתמקד בנושא הנוכחי- תקשורת חזותית- מה זה.
מרכיבי השפה החזותית
לכל סוג תקשורת שלושה מרכיבים: מסר, שפה וקולט.
לדוגמא: בתקשורת וורבלית (מילולית), ישנו מסר (רעיון) אותו אני מעבירה אל השומע (הקולט) באמצעות שפה (במקרה זה, עברית).
השפה המתקשרת ביננו, מורכבת מחלקים: היגוי, מילה, משפט, וכו'.
גם עיצוב, הינו סוג של שפה: שפה חזותית. שפה זו, מורכבת מחלקים, כאשר כל חלק, צריך לימוד בפני עצמו. בלימודי עיצוב גראפי לומדים לצרף את כל החלקים יחד לכדי מסר שלם שעובר בצורה ברורה וקליטה. יוצא אם כן, שעיצוב גראפי זהו למעשה מה שנקרא: "תקשורת חזותית".
לימודי תקשורת חזותית או לימודי עיצוב גרפי מקנים ידע מלא במרכיבי שפת העיצוב הגרפי, לדוגמא: סוג הצורות שיבחרו, הצבעים והרמוניות הצבעים בהם נשתמש, בחירת טיפוגרפיות וצורת שילובן ואיזה סוג של קומפוזיציה תעביר את המסר הנוכחי בצורה הקליטה והאסטטית ביותר. כמובן שהפרמטרים שהזכרנו, משתנים מלקוח ללקוח, כי המסר אותו הם מעבירים שונה בכל מוצר.
קהל היעד אליו פונה התקשורת החזותית
מי שרוצה לדעת באמת: תקשורת חזותית מה זה, הרי לאחר שהבין את נושא המסר, יש ללמוד על קהל היעד שלנו, שהוא נתון מרכזי מאד וכבד משקל בכל ההחלטות העיצוביות שלנו כמעצבים.
לכל קהל יעד יש "שפה פנימית" משלו, סמלים, צבעים, וצורות שאליהן הוא מתחבר, מזדהה ויוצר קשר של שייכות. הידע הזה, הוא תוצאה של מחקר אודות קהל היעד אליו מופנה העיצוב. חקר קהל היעד, סוגי שיוך תרבותי והמשמעויות של שיוך תרבותי וחברתי הם נושאים השייכים ללימודי תקשורת חזותית ונדון בהם בכתבה בפני עצמה.
תקשורת חזותית מה זה, מח או מחשב?
ניתן לומר, כי עיצוב גרפי כשפה של תקשורת חזותית הוא ה"ראש", התכנון והחשיבה שעומדת מאחורי כל פרוייקט גרפי.
בדיוק כשם שמאחורי כל בניין עומד אדריכל שתיכנן את מבנהו, צורתו, החומרים מהם ייבנה, תכנון הפנים שלו, וכל זה כנגזרת מהייעוד של המבנה, כך גם בעיצוב גראפי, כל הכלים בהם יבחר המעצב להשתמש (הצורה, הצבע, המרקם, הקומפוזיציה, הטיפוגרפיה, הוויז'ואל) הם כולם נגזרת של ייעודו של העיצוב, קרי העברת המסר בצורה מעוצבת אל קהל היעד המסויים שהוגדר.
בלימודי עיצוב גרפי באימג' שמים דגש על הפנמת עיקרון זה, כי ברגע שנקודה זו מובנת, כל צורת העבודה משתנה. המחשב, במקום להיות נקודת מוצא, הופך להיות נקודת סיום של תהליך העבודה.
נקודת המוצא היא מחקר, הבנה ובדיקה של עיקרי הדברים: מהו המסר, מיהו הקולט (קהל יעד שלם במקרה של עיצוב גראפי) ואח"כ- בחירת מרכיבי השפה המותאמים לאותו קהל ועיצוב כל הנתונים לכדי מוצר או מודעה שתדבר בשפת התקשורת החזותית.
איך עיצוב גראפי מעביר את הרעיון באופן מושלם
כבר אמרנו שתקשורת חזותית היא שפת המסרים, ובעיצוב הגראפי אנו שואפים להעביר במהירות רעיון קליט, וברור. כדי להגיע לתוצאה זו, הוא חייב להיות מעוגן בתכנון ובמחשבה רבה. לעיתים, החלק של החשיבה והתכנון יותר מורכב וארוך מעצם השלב הטכני של הביצוע הגרפי במחשב.
מדוע? כי תכנון עבודה גרפית זהו נושא שבדרך כלל לא נלמד לעומק ולא מתורגל הרבה בקורסי גרפיקה. בלימודי גרפיקה ממוחשבת לומדים בעיקר את התוכנות הגרפיות, ומהירות הביצוע של כל אחת הינה פונקציה של מיומנות טכנית הבאה ומתקדמת עם הזמן. כך קורה שבוגרות לימודי גרפיקה שולטות היטב בתוכנות אך קשה להן לתכנן בראש או בסקיצה על הדף את היצירה הגרפית לפני שהיא נולדה.
לימודי תקשורת חזותית, מה, זה כולל גם לימוד קריאייטיב?
כאמור, כלל שהמעצבת הגרפית בעלת נסיון רב יותר, היא יוצרת בתוכנות מהר יותר. אבל מה עם פיתוח החשיבה? איך נגיע לרעיונות טובים שיעבירו את המסר חזק, שקהל היעד יהיה מופתע ויגיב לפרסום?
את זה לומדים במסגרת לימודי קריאייטיב בקורס עיצוב גרפי, שם לומדים על פיתוח מנופי חשיבה וקריאייטיביות, קרי, חשיבה יצירתית. במכללת אימג' שמים דגש על לימודי קריאייטיב מקיפים ומעמיקים. לימודי העיצוב הגרפי כוללים את פרק החשיבה ואת פרק התכנון. ואז, כאשר יש למעצבת יש בראש רעיון מקורי איך המסר יקלט מהר ותכנון איך היא הולכת לעשות זאת, הביצוע בתוכנות הגרפיות במחשב יהיה מהיר וקל יותר.