לשפה העיצובית ישנם מספר מרכיבים שהשימוש בהם ביחד, יוצר מוצר עיצובי בעל מסר ויזואלי. אבל לפני כן, יש לתכנן היטב מה המסר שאני רוצה להעביר, מה אני רוצה שהצופה יבין מזה, איך אני רוצה שהוא יגיב-אלו פעולות אני רוצה שהוא יעשה. ולבסוף, התכנון צריך לכלול רעיונות יצירתיים כיצד להעביר את המסר בצורה בולטת ומושכת.
פיתוח רעיונאות וחשיבה יצירתית בקורס גרפיקה
לאור מה שראינו, טבעי הדבר שלימודי גרפיקה ממוחשבת (וכל שכן לימודי עיצוב גרפי), כוללים פיתוח חשיבה יצירתית. בקורס עיצוב גרפי יש ממש יחידה שלמה על רעיונאות ופיתוח קראייטיב. יש לדעת שפיתוח חשיבה יצירתית ופיתוח קריאייטיביות הם כלים נרכשים, אשר משתכללים ומתפתחים. קורס גרפיקה ממוחשבת הוא קורס שמתמשך לאורך שנה ולא בכדי. ישנם תהליכים חשובים אותם צריכים התלמידים לעבור במהלך הקורס כדי שהידע שרכשו יבשיל ויתורגם הלכה למעשה ביצירות גרפיות מקצועיות. לכן גם מי שמוצא איזה קורס גרפיקה מרוכז, זה לא מומלץ בכלל. אחד התהליכים החשובים בקורס גרפיקה ובקורס עיצוב גרפי, זה פיתוח היכולת היצירתית ופיתוח חשיבה יוצאת דופן ומפתיעה. ככל שלימודי הגרפיקה נמשכים, היכולת החשיבתית מתרחבת ונהיית מורכבת ומתוחכמת יותר ויותר. זה בעצם תהליך שקורה באופן טבעי עקב השימוש התדיר בטכניקות החשיבה שנלמדו בקורס.
מרכיבי השפה הויז'ואלית
עוד לפני שנוגעים בעצם העניין, מהי חשיבה קריאייטיבית, כיצד מפתחים רעיון, כיצד מעבירים מסר ויזואלי, איך עובדים עם ויזו'אל כשפה, יש להכיר את מרכיבי השפה הבסיסיים יותר באופן הטוב ביותר והמקיף ביותר. מרכיבים אלו מתחלקים בעיקר לשלוש קטגוריות מרכזיות:
צורה/ טיפוגרפיה
צבע
שלוש מרכיבים אלו, הם מרכיבי השפה הויזואלית העיקריים, בעזרתם נביע את הרעיון/ הקונספט/ המסר שעל המעצב הגרפי להעביר.
קורס גרפיקה – לומדים על הצורה
הצורה הוא מהנושאים הראשונים שנלמדים במסגרת קורס גרפיקה ממוחשבת. הצורה מתחלקת בעיקר לשתי משפחות: האורגניות (המבוססות על צורות מהטבע, חופשיות, לא סימטריות לחלוטין) והגאומטריות (מבוססות עיגול, ריבוע, משולש וכו'). לשם דוגמא: תפוז (צורה אורגנית) אינו עיגול מושלם כדוגמת עיגול גרפי. בבואנו ליצור מסר ויז'ואלי, נבדוק ונראה האם יתאימו לו צורות רכות או נוקשות, אורגניות או גאומטריות, וכן האם יתאים לשלב ביניהם- זאת על מנת ליצור מתח צורני ועוד מורכבויות שונות שנלמדות בשלב מתקדם יותר.
שיכפול צורות שונות והעמדתן בזוויות שונות, יוצר רקעים ומרקמים יפים בהם ניתן להשתמש בעיצוב הגרפי. הידעתם? ניירות עטיפה של מתנות, וכן דוגמאות המופיעות על כלים שונים, מורכבות פעמים רבות מצורות בודדות, שהועמדו אחת מעל השניה או אחת מול השניה או אחת שנוגעת בשניה, וזה שוכפל בתוכנות הגרפיות עד שהתקבל דוגמא מהממת. המעניין הוא, שעין רגילה לא תשים לב לזה. אבל מי שסיימה קורס גרפיקה ממוחשבת, ודאי שתוכל די מהר לשים לב לצורות בהן השתמשו כדי לבנות נייר עטיפה זה.
קומפוזיציה בקורס גרפיקה ממוחשבת
קומפוזיציה – נקראת בעברית: "מחבר". הקומפוזיציה מחברת בין כל חלקי העיצוב: צורה, ויזואל, טיפוגרפיה, חלל וצורה בצורה שלכל מקום תינתן ההיררכיה הברורה שלו וכן, שהדברים יופיעו ביצירה העיצובית בפרופורציה נכונה (אלא אם כן בחר המעצב ליצור עיוות מכוון ביצירה כדי למשוך את עין הצופה להתמקד במשהו ספציפי במודעה או הפרוספקט שעיצב). הצורה והחלל יחמיאו זה לזה והמכלול שיתקבל יהיה נעים לעין וזורם באופן שבו כל החלקים מחמיאים זה לזה. ע"מ להרכיב קומפוזיציה טובה, יש לדעת קודם כל מהן סוגי הקומפוזיציה השונות, לבדוק איך הן עובדות, איזה צורות משתתפות במחבר ואז לבדוק איזה סוג קומפוזיציה תחמיא להן ביותר: אנכית, רוחבית, מאוזנת, רוחפת, דחוסה ועוד.
נגענו בעיקרי הדברים בראשי פרקים. נשתדל בפרקים הבאים להרחיב כל נושא כפרק בפני עצמו בעז"ה.
ובכן, ראינו כי להיות מעצב זה בכל זאת פרוייקט הרבה יותר רציני משליטה בתוכנות גרפיות בלבד. היקף הידע, המחקר, ההבנה במרכיבי השפה הויזואלית והשפעתם על קהל היעד והעברת המסר, הם אכן, מה שעושים את ההבדל.
ניהול הצבע בקורס גרפיקה
הצבע, נושא חשוב נוסף בלימודי גרפיקה, הינו תחום מורכב, עשיר ומלא מסרים עקיפים. לצבע השפעה רבה על כל ויז'ואל שאנו יוצרים. אם ניצור יצירה גרפית ונצבע אותה כל פעם בצבע שונה, המסר ישתנה עם כל שינוי של צבע. למה? כי הצבע אינו רק חומר כימי המשוח ע"פ הדף. יש לו משמעויות גלויות ונסתרות המשפיעות על המתבונן בו במישור הפיזי, הנפשי והפסיכולוגי. לכן הוא כלי חשוב בכל שפה ויז'ואלית בה אנו משתמשים. העמקה בנושא הצבע והבנה על השפעתו בעולם הרגשי והפסיכולוגי, יעזרו למעצבת הגרפית בבחירת הצבעוניות המתאימה למוצר הגרפי אותו היא יוצרת.