מטרת רוב האומנים ליישם את יצירתם בסופו של דבר על גבי משהו מוחשי יותר – בעולם המציאות הפיזית.לאחר שהגרפיקאי או המעצב בנה את יצירתו בעיני רוחו, ולאחר שהוא יישם אותה על גבי המדיה הדיגיטלית – קרי מחשב, מטרת רוב האומנים ליישם את יצירתם בסופו של דבר על גבי משהו מוחשי יותר – בעולם המציאות הפיזית. בלימודי עיצוב גרפי מלמדים בדר"כ כיצד להכין קובץ לדפוס אופסט כלומר: כיצד להדפיס על נייר. זאת משום שחלק גדול ממה שמעצב הגרפיקאי הם מודעות בעיתונים, פרוספטקים וכדו'.אך היום בעולם הדפוס המתקדם, ישנן הדפסות רבות של שלטי חוצות ומודעות ענק, המודפסות על חומרים אחרים מנייר, בגדלים שונים ויש להתחשב בנתונים נוספים כשבאים לעצב מודעה/שלט כזה ולבחור את סוג החומר עליו זה מודפס. במאמר זה נציע לכם לצאת ממגבלות הנייר לאופקים אינסופיים של הדפסות גדולות על חומרים שונים בפורמט רחב – ע”מ לתת ביטוי עוצמתי יותר ליצירה שלכם.
בהמשך נשתדל לתת לקורא מידע נחוץ לבחירת חומר מתאים ביותר לביצוע עבודתו. וכן נעמוד על כמה נקודות שחשוב לדעת על מנת למנוע תקלות אפשריות בתהליך הביצוע. היום קיימות בשוק מדפסות (פלוטרים) עד רוחב של כמה מטרים, להדפסה על מגוון רחב של חומרים. זה מתחלק לשתי קבוצות עיקריות: אחת – להדפסה שנועדה להיות מוצגת “בפנים” (indoor), קרי מוצרים שמוצגים בתוך בניין, והשניה – להדפסה העמידה בתנאי חוץ (outdoor), כלומר, הדפסה העמידה בפני רטיבות, קרני שמש, קור, חום וכו’. כאשר ההבדל העיקרי בין שני הסוגים הוא שעבור שימוש “פנימי” משתמשים בדיו על בסיס מים ואילו לעמידה בתנאי חוץ משתמשים בצבע על בסיס סולבנט (solvent) שהיא טכנולוגיה יקרה יותר.
דברים שלא תלמדו בשום מכללה ללימודי עיצוב גרפי
ישנה קשת רחבה של חומרים שמשתמשים בהם להדפסות בפורמט רחב. נציין כאן כמה מהם: שמשונית או כרזה (banner) – הוא מה שתולים מעל הרחוב או מעל בימת האירוע. בד”כ עושים מספר טבעות מתכת במסגרת של הכרזה בהיקפה החיצוני, ותולים אותה על חבל מתוח. זהו חומר בעל עלות נמוכה, חומר חזק יחסית, המאפשר לכסות שטחים גדולים ע”י תפירה או הדבקה. אמנם, אם רוצים ,למשל, לתלות אותו מעל רחוב במקום שיש רוחות חזקות לפעמים מומלץ לעשות בו חתכים על מנת לתת מעבר לרוח ולמנוע את אפשרות הקריעה של החבלים. למרות שאפשר להדפיס על השמשונית גם מצד האחורי, לא מומלץ לעשות זאת מאחר והיא שקופה במקצת והכיתוב שמאחור ישתקף גם לצד השני. במקרה כזה מומלץ להשתמש בשמשונית דו-צדדית (blockout) או להדפיס 2 שמשוניות זהות ולהדביקן “גב לגב”.
לימודי עיצוב גרפי – חומרים הקשורים להדפסות
חומר נוסף והנפוץ ביותר להדפסות בפורמט רחב הינו וניל ((vinyl, היינו טפט מדבקה העשוי מחומר פלסטי העמיד בתנאי חוץ. בדרך כלל משתמשים בו בצבע לבן בגימור מבריק או מט. כמו כן תוכלו ליצור אפקטים מיוחדים ע”י הדפסה על טפט שקוף או דמוי התזת חול והדבקתו על זכוכית או פרספקס שקוף. (רעיון נוסף בשימוש עם הדפסה על פרספקס שקוף או זכוכית – להוסיף תאורה בעובי הפרספקס בדרך כלל באמצעות לדים צבעוניים. כך מתקבלת כרזה מרשימה שמאירה בלילה ומושכת את תשומת לבם של העוברים ושבים). אחד השימושים הנפוצים של וניל הוא הדבקתו על גבי קאפה. עובי הסטנדרטי של קאפה הוא 5 או 10 מ”מ . מידות המכסימליות של לוח קאפה – 122 X 244 ס”מ, אז אם אתם מכינים שלט בגודל של 125X 125, תהיו מוכרחים לחלק אותה ל-2 חלקים או לבחור חומר אחר ל”גב” – למשל, PVC שמידות הלוח שלו הן 202 302 X ס”מ. מעלה נוספת של קאפה – שהיא ניתנת לחיתוך בסכין יפני, כך תוכלו בקלות ליצור עבודות מיוחדות עם חיתוך לפי קווי התמונה ולא להשאר צמודים ל”ריבוע”. הדפסה על קאפה זה תהליך פשוט וניתן לבצע זאת באיכות טובה.
למה לא מקדישים לזה זמן בלימודי עיצוב גרפי
מצד אחד, אפשר להבין למה לא מלמדים על הדפסות בסוגי חומרים בלימודי עיצוב גרפי – כי בדר"כ עבודות העיצוב של הגרפיקאי הן למוצרים מודפסים. אך מצד שני, היום זה נהיה נפוץ וסטנדרטי עניין הדפסות הענק של שלטי חוצות על בניינים, גשרים ומקומות מרכזיים אחרים. כך שמומלץ שהמכללות לעיצוב ישקלו להכניס זאת לתכנית הלימודים במסגרת לימודי העיצוב. אך כל עוד זה לא קורה, הנה יש לכם הזדמנות ללמוד זאת כאן ובחינם.