לפני שלקוח קונה מאתנו שירות או מוצר- קודם כל הוא קונה את המוכר עצמו כלומר: אם נותן השירות שבמקרה שלנו הוא בוגר קורס גרפיקה ממוחשבת, עושה רושם מקצועי ואסרטיבי, אזי הלקוח ירצה לעבוד יותר עם נותן שירות זה ופחות ינסה להוציא ממנו עבודה מעבר למה שסוכם לכתחילה.
הגיע הזמן לשינוי, וכשאנו אומרים שינוי, אנו לא מדברים על משהו צדדי. אלא מדובר בשינוי מהותי בחשיבה של המעצבת הגרפית: אם אני גרפיקאית ונתתי שירות ללקוח, ונניח שהתוצאה לא היתה מאוד מרשימה. אבל שידרתי מקצועיות וביטחון עצמי, שאני יודעת בדיוק מה צריך לעשות ומה השוק דורש ואני עומדת על כך שמה שעשיתי זה מצויין- אזי עשוי להתחולל תרחיש "בגדי המלך החדשים", והלקוח יהיה מרוצה. בטח שמעתם בהדרכה בקורס גרפיקה ממוחשבת בו למדתם או בלימודי העיצוב הגרפי שהלקוח פונה תמיד עם איזה מחשבה או דמיון איך יראה העיצוב של המוצר אותו הוא מבקש לעצב. אם אני חושבת אחרת, ודרך הדו-שיח ביננו שידרתי לו שהעיצוב שעשיתי הכי טוב! את זה אנשים יאהבו! זה מה שהולך היום! אז הוא יהיה מרוצה גם אם הוא חשב בתחילה על כיוון אחר.
ניהול לקוח בלימודי גרפיקה ממוחשבת
כבוגרת קורס גרפיקה או קורס עיצוב גרפי, בטח שמעת שהמעצבת הגרפית צריכה להראות ללקוח שהיא יודעת היטב מה העיצוב הנכון, שהיא מונחת טוב טוב מה הכי הולך היום, שהיא הולכת לעשות לו עיצוב שישרת את המטרה שלו בצורה הכי טובה- אז אם זה הרוח שאת משדרת ללקוחות, זה יעזור לך להצליח בעבודה.
לעומת זאת, אם שידרת ביטחון עצמי ירוד והלקוח הצליח לגרום לך לעבוד בשעות לא מקובלות או גרם לך לעבוד יותר ממה שסוכם- אז הוא עשוי לצאת עם הרגשה והדגש הוא: הרגשה של: "זה לא הכי מקצועי" למרות שהמציאות הפוכה ולמרות שהוא אוהב את העיצוב שלך ואת המוצר שעיצבת לו. כדי לחדד את הנקודה החשובה הזו, כדאי לדעת שככל שהמעצבת הגרפית יותר מרצה את הלקוח ונותנת לו "לסחוט" ממנה כל מיני תוספות וצ'ופרים שלא דוברו בהתחלה, הלקוח יגיב כמי שמרוצה אך בתת המודע שלו הערכה המקצועית שלו תרד כלפי הגרפיקאית ואז אם בשלב כלשהו היא יותר לא תרצה לרצות או לעבוד על דברים שהוא לא רוצה לשלם עליהם, זה עלול להביא לאי נעימות ואף לביטול העבודה. זה לא שאנו אומרים שלא לבוא לקראת הלקוח ואם למשל הכנתם שתי סקיצות והוא רוצה סקיצה שלישית- אפשר לעשות לו. אך הגישה צריכה להיות בטוחה ואסרטיבית: אני יודעת לעצב ואני גם יודעת לנהל היטב לקוח. יש דברים שמקובל להוסיף ואני יכולה לבוא לקראתך ויש דברים שזה כבר חורג ממה שסוכם וצריך לשלם בנפרד. רואים מכאן, שכל שינוי מתחיל קודם כל במחשבה ובהבנת תהליכי המחשבה של הלקוחות וזה נושא שצריך ללמד בכל קורס גרפיקה ממוחשבת או קורס עיצוב גרפי בחלק של ניהול הלקוח ויציאה לעבודה.
הסוד שצריכים לגלות בכל קורס גרפיקה ממוחשבת
בוא ננסה להעמיק עוד במה שעומד מאחורי יחסי מעצב גרפי ולקוח. ישנו סוד שאני רוצה לגלות למי שלא שמעה עליו בקורס גרפיקה בו למדה: הלקוח, בפרט כזה שעבד כבר עם מספר מעצבות או גרפיקאיות, פיתח תחושה אינטואיטיבית, תחושה שאינו יודע בהכרח לקרוא לה בשם, אך משפיעה באופן ישיר על יחסו והתנהלותו מולם. התחושה הזו היא, במילים אחרות, ערכו של המעצב בעיניו. השיווק העצמי שלך לא קשור לתיק העבודות שלך, לקורס הגרפיקה או קורס העיצוב הגרפי בו למדת וגם לא לנסיון שלך בעבודה. הוא כן קשור לאיך את נראית בעיני הלקוח. מה את משדרת וכמה את אסרטיבית. בואו נסביר את מה שדיברנו עד כה, דרך דוגמא אמיתית שקרתה: לקוח ביקש מגרפיקאית לעצב לו מודעות פרסום. הם סגרו על מחיר של עיצוב גריד כללי וכן מחיר לשינויים כל שבוע במודעות. סוכם על 3 סקיצות לגריד. הלקוח קיבל את העבודה, בחר בגריד שנראה לו ושילם עליו.עד כאן הכל היה בסדר. אבל כשהגיע שלב שינויי המודעות, הסתבר שמה שהלקוח ביקש אלה לא רק שינויי מלל. הוא אומנם השאיר את החלק התחתון של המודעה ללא שינוי, לפי הגריד הראשון. אך בחלק העליון הוא ביקש בנוסף לשינויי מלל גם ויזואל חדש, עיצוב חדש ובקיצור- הוא ביקש כמעט גריד חדש לגמרי.נו, מה אתם אומרים? התרגיל הקבוע לגרפיקאית המתחילה. וכמדומני שעל זה כן מדברים בלימודי עיצוב גרפי וגם בקורסי גרפיקה ממוחשבת. שבמידה והלקוח חורג מאוד מהסיכום הראשוני צריך להודיע לו על כך ולסכם על תוספת תשלום. מה את היית עושה?
אם סיימת לא מזמן קורס גרפיקה ממוחשבת האם כך היית עושה
גרפיקאית לא מנוסה, היתה בדר"כ בולעת את השינוי ועובדת קשה ליצור גריד חדש כמעט בחינם. אך אחת מנוסה, גם אם לא למדה זאת בקורס גרפיקה ממוחשבת ובעצם גם לא בשום לימודי עיצוב גרפי, היתה מעמידה את הלקוח בצורה עדינה אך אסרטיבית, שמה שהוא מבקש זה לא מה שסוכם וזה לא נכלל במסגרת של שינויים במודעות, אלא זה דורש חשיבה חדשה, מציאת ויזואל חדש ויצירת גריד כמעט חדש. מה שהיא כן יכולה לעשות, זה לבוא לקראתו במחיר- היות והיא משתמשת בחלק התחתון של המודעה בגריד הראשון, היא יכולה לקחת לו נניח חצי ממה שלקחה לו בהתחלה על הגריד הראשוני. ואם הלקוח לא יקבל זאת, היא תסביר את עצמה שוב ושוב בלי התרצות ובלי התרפסות אלא מעמדה של גרפיקאית מקצועית שיודעת היטב את עבודתה, את המחירים ולא מוכנה לעבוד בחינם.
קורס גרפיקה ממוחשבת – תשובת הגרפיקאית
החלטנו לפרסם את מה שכתבה הגרפיקאית שהינה בוגרת טריה של קורס גרפיקה ממוחשבת באימג' ללקוח: "לגבי התמחור- סיכמנו תשלום על כל מודעה בסך 520 ₪. אך שים לב שבמודעה השניה יצרנו גריד חדש והתהליך הוא ללא השוואה למודעה רק עם שינוייים. יהיה הוגן מצידך להתחשב בכך ולשלם על הגריד החדש. בברכה…" הנה, רואים דוגמא טובה על התנהלות תקינה של גרפיקאית. (אגב, בוגרת זו למדה באימג' גם קורס עיצוב גרפי למתקדמים והיום היא היא מעצבת גרפית מצליחה).
כאמור, במכללת אימג'– המכללה לתקשורת חזותית, שמים דגש גדול על נושא חשוב של ניהול לקוח והכנה מעולה ליציאה לעבודה. שימו לב: הגרפיקאית לא באה ללקוח בגישה כוחנית של: "זה לא מה שסיכמנו. אני מבקשת במקום 520 ₪, לשלם 1,200 ₪ כמו שקיבלתי על הגריד החדש". אלא היא פנתה בצורה אדיבה, כשהיא מצד אחד מציינת שזה לא מה שסוכם ומצד שני היא מעבירה את הכדור למגרש של הלקוח. במקרה הזה, הלקוח הבין זאת וסיכם איתה על תוספת של 400 ₪ למודעה עם הגריד הכמעט חדש. אך במקרה והוא לא היה מסכים, כאן היה צריך להפעיל יותר אסרטביות, ולחזור שוב ושוב שזה לא מה שסוכם בתחילה, שיצרנו כאן גריד חדש ולכן אני עומדת על כך שתשלם כמו שמשלמים על גריד חדש. ואחרי זה תמיד לתת איזה סוכריה: "מאחר וזו כבר מודעה שניה, ואנו משתמשים בחלק התחתון, אבוא לקראתך ובמקום 800 ₪ אקח לך 400 ₪.
המאמר עניין אותך? תוכלי להעשיר את עצמך בידע נוסף במאמר המפתח להצלחה מול לקוחות בתחום הגרפיקה הממוחשבת או במאמר עיצוב גרפי עבודה מהבית. בהצלחה רבה.