במאמר הקודם: האם מבט חטוף בלוגו יכול להשפיע על הרכישה?, דיברנו על מגירות המותג, נושא חשוב בתחום התקשורת החזותית, וכן על דור הקנקנים- עד כמה גדולה השפעת התדמית על ההחלטה שלנו, עדי כדי מצב שבו יש על המדף שני מוצרים: אחד פחות איכותי אך מעוצב גרפית בצורה מושכת , והשני יותר איכותי אך בעל חזות גרפית לא מושכת והצרכן בלי לשים לב, יבחר דווקא במוצר המעוצב והמושך יותר. בהמשך המאמר, הסברנו את אחד היסודות החשובים בלימודי עיצוב גרפי ולימודי תקשורת חזותית – באמצעות מיתוג מקצועי בשילוב עיצוב גרפי מקצועי, יכול המעצב הגרפי להשפיע חזק על הצרכנים ולגרוף את הקופה עבור הלקוחות שלו. לכן, המלצנו להשקיע כמה שיותר בנושא המיתוג בלימודי עיצוב גרפי ובלימודי מיתוג ואסטרטגיה. כמו כן, המלצנו למי שלומד קורס עיצוב גרפי, להשקיע כמה שיותר בנושא המיתוג, לחפש לקוחות אמיתיים שמעוניינים בעיצוב לוגו בחינם, ולבנות תיק עבודות בעיצוב גרפי המכיל כמה שיותר מיתוגים של עסקים, אותם הוא יוכל להראות למעסיקים ובהמשך ללקוחות פוטנציאליים ולשכנע אותם להשקיע יותר במיתוג של עצמם. אם הוא יעשה זאת, הוא יוכל להפוך עם הזמן למעצב גרפי וממתג מצליח ומבוקש.
במאמר זה, נדבר על עיצוב גרפי – מדע קבלת ההחלטות ונראה שגם בעולם העיצוב הגרפי, יש לפסיכולוגיה מה לומר.
הדבר שכל מעצב גרפי חייב לדעת
בין אם אתה מעצב גרפי ובין אם אתה סטודנט ללימודי עיצוב גרפי, חשוב שתדע שאצל כל אדם קיימת במוח מערכת קבלת ההחלטות, המנווטת את האדם ברגעי התלבטות לעבר החלטה כזו או אחרת. כל מעצב לוגואים, פרסומאי או איש שיווק הרוצה להצליח, חייב להבין כיצד פועלת המערכת הזו, כדי לדעת כיצד לכוון ולגרום לאנשים לקבל את ההחלטה אותה מעוניין שיקבלו.
לשם כך, נוצר תחום מדעי שלם ומיוחד לחקר המוח, שתפקידו לחקור את מערכת קבלת ההחלטות של האדם ולהפיק ממנה מסקנות ותובנות מעשיות. לדעתי זה נושא שחובה להוסיפו לכל תוכניות הלימוד בלימודי גרפיקה, עיצוב גרפי, מיתוג, אסטרטגיה ופרסום. נשמע מסקרן? בואו נתחיל.
מה קורה כשפסיכולוגיה נפגשת עם לימודי עיצוב גרפי?
לכאורה, אדם ממוצע חושב שכל החלטה שהוא מקבל מתבצעת נטו כתוצאה מכך שהפעיל היגיון בריא וחשיבה טהורה – ובעזרתם קיבל את החלטתו. האמת היא, שאחוז קטן מאוד מהחלטותיו של האדם מתקבלות כתוצאה משימוש בהיגיון ובחשיבה, בעוד רובן המוחץ של ההחלטות מתקבלות אוטומטית דרך תת־המודע.
בספרו 'פענוח הצופן השיווקי', מביא פיל בארדן את המודל של הפסיכולוג זוכה פרס הנובל דניאל כהנמן, לשתי הדרכים בהן מקבל האדם את החלטותיו:
הטייס – הדרך בה האדם משקיע זמן ומחשבה, ומשתמש בהיגיון שלו כדי לקבל החלטה.
הטייס האוטומטי – הדרך בה תת־המודע של האדם מוביל אותו באופן אוטומטי לקבל החלטה כזו או אחרת.
לדברי כהנמן, בפעמים הראשונות שאדם מבצע פעולה או חווה חוויה כלשהי – הוא משתמש בטייס כדי להחליט איך יפעל או כיצד יגיב. לאחר מספר פעמים, הפעולה או החוויה נכנסות לתת־המודע והאדם מסגל לעצמו מבלי שירגיש תגובה אוטומטית בהתאם למה שהגיב בעבר. כך נוצר הטייס האוטומטי (ניתן לייחסו לאינטואיציה; תחושת בטן הנובעת מניסיון העבר שלנו). נכון שכל זה שייך יותר לתחום הפסיכולוגיה מאשר לקורס מיתוג או קורס עיצוב גרפי, אבל כל מי שלומד גרפיקה, מיתוג ופרסום חשוב שידע איך המח עובד כך שיוכל לקלוע למטרה בעיצוב שלו.
הקשר בין תקשורת חזותית לטייס שבראש שלנו
אז עכשיו נראה דוגמא שתמחיש לנו איך יכול מעצב גרפי להצליח לא רק על ידי הידע שרכש בלימודי העיצוב הגרפי, אלא גם באמצעות הידע כיצד עובד הטייס בראש שלנו. בשיעורי לימוד הנהיגה הראשונים, אדם משקיע מאמץ מחשבתי רב כדי לתפעל את ההגה, הדוושות וההילוכים מחד, ומאידך לתמרן את הרכב בתנאי הדרך ולהשתלב בתנועה (הטייס). לעומת זאת, לאחר מספר חודשי נהיגה – כמעט כל פעולות הנהיגה הופכות לאוטומטיות. פעמים רבות, נהגים מנוסים מגיעים ליעדם לאחר שנהגו קילומטרים מבלי לזכור כלל שעשו זאת, מכיוון שכל פעולותיהם נעשו באופן אוטומטי בזמן ששקעו במחשבותיהם (הטייס האוטומטי).
באותו העניין מביא בארדן בספרו מחקר נוסף שנערך, בו גילו כי ברגע שאדם בוחר להשתמש בטייס האוטומטי כדי לקבל את החלטתו, מתבצעת תגובה במוח באזור המבטא תחושת הקלה, אפקט שמוביל לקבלת החלטה מבלי לחשוב. קל יותר למוחנו להשתמש במאגר הנתונים הנמצא בתת־המודע מאשר לפתוח בתהליך מחשבתי חדש הכרוך במאמץ, ולכן ברובם המכריע של ההתלבטויות נעדיף באופן לא מודע להיעזר בטייס האוטומטי שלנו כדי לקבל החלטות.
מעצב גרפי שיודע כל זאת, יכול באמצעות עיצוב גרפי המשלב בתוכו מיתוג מלוטש ומקצועי, לגרום לכך שכל פרוספקט, כריכת ספר, מודעה לעיתון או מוצר אחר אותו הוא מעצב, יזכה ליותר התעניינות ותגובות של הצופים או הקוראים, וליותר מכירות ופרסום ללקוחותיו.
אז אם אתם רוצים ללמוד מיתוג בצורה מקצועית, אתם מוזמנים לקרוא על קורס עיצוב גרפי במכללת אימג'. במידה ואתם כבר למדתם לימודי עיצוב גרפי, ואתם רוצים לשדרג את הידע שלכם לרמה של משרדי הפרסום, למתג ברמה בינלאומית, לעצב גרפית תוך שימוש בעיצוב פוסטמודרני ולשלב בעיצוב שלכם דברים מיוחדים ומושכי עין השייכים לעולם המדע הבדיוני, אנו מציעים לכם לקרוא על קורס עיצוב גרפי מתקדם המתקיים במכללת אימג' ומביא את הבוגרות לרמה גבוהה במיוחד הן בעיצוב גרפי בכלל והן בתחום המיתוג בפרט. קורס העיצוב הגרפי המתקדם באימג', כולל בתוכו גם קורס מיתוג מתקדם, קורס אסטרטגיה ופרסום וכן לימודי מיתוג עסקי.
תקשורת חזותית ומיתוג- סיכום
למדנו עד כמה תדמית משפיעה על קבלת ההחלטות שלנו. זו נקודה שכל מרצה ללימודי גרפיקה, מיתוג ופרסום, צריך לחזור עליה שוב ושוב כדי שהתלמידים יפנימו עד כמה כדאי להשקיע בלוגו מוצלח כי הוא עיקר תדמיתו של המותג.
אם כן, יוצא שלוגו יכול להשפיע באופן כמעט מוחלט על דעתו והחלטותיו של לקוח פוטנציאלי לגבי המותג. חוש הראייה הנו הגורם המרכזי עליו אנו מסתמכים בעת גיבוש תדמית וקבלת החלטה, ולכן לעיצוב הלוגו ישנה חשיבות מכרעת להחלטת הצרכן לבחור במותג מסוים על פני מתחריו.
את הידע היקר הזה יכול מעצב גרפי לתרגם לטובת הלקוחות שלו. לאור מה שאמרנו, מומלץ לתלמידי קורס גרפיקה ממוחשבת וכן לבוגרי לימודי עיצוב גרפי, אשר לא העמיקו בנושא המיתוג, להשתלם בקורס מיתוג ייעודי ולהשלים את ההכשרה שלהם.
עוד דבר שלמדנו במאמר: בצפייה בלוגו ברגע התלבטות – לרוב יקבל האדם החלטה בעזרת הטייס האוטומטי.
במקרים בהם לקוח יצפה בלוגו טוב וקולע למטרה, המכיל פרמטרים משותפים ללוגואים טובים של מותגים מצליחים, ההחלטה האוטומטית שלו תהיה לבחור בשירות או במוצר הנושאים את הלוגו, בביטחון גמור שזו האופציה הטובה ביותר עבורו – בדיוק כמו בדוגמה של ספר מתכוני העוגות.
קבלת החלטה עקב השפעת תדמית נובעת מתת־המודע, ולכן צרכנים (שלא קראו את המאמר הזה) לא תמיד יידעו להבחין מתי משפיעה התדמית על החלטתם לרכוש מוצר או שירות, אבל אנחנו כעת יודעים זאת – וכל מה שנשאר לנו ללמוד הוא כיצד לעצב לוגו טוב ויעיל, שייצור את התדמית המושלמת ויגרום לקהל היעד לקבל החלטה חיובית ולבחור במותג עבורו עיצבנו את הלוגו.
במאמר נפרד, נשתדל לפרט את הכללים לעיצוב לוגו טוב וקולע למטרה, אך יש לציין שמי שרוצה להכנס לעולם התקשורת החזותית וללמוד מיתוג ועיצוב גרפי בצורה מקצועית, כדאי שילמד בקורס מסודר ולא יסתמך על קריאת מאמרים בתחום שמטרתם רק העשרה ולא לימוד יסודי של התחום